Wat is nu eigenlijk een moodboard?
Een moodboard of visionboard is een verzameling van ideeën, die je visueel maakt. Het geeft een heel persoonlijk beeld over jezelf en wat jij mooi vindt in een interieur. Dus zet je gedachten of woorden om in beeld. Zo kun je je wensen voor een bepaald thema of stijl op een visionboard gemakkelijk aan anderen uitleggen. Ook verteld het veel over jou als persoon of over de mensen die in de ruimte functioneren. Je kunt een moodboard online maken of op een stuk stevig papier.
Waarom maak je een moodboard?
Het helpt je om een duidelijk beeld te geven welke stijl en welke kleuren je wilt gaan toepassen en hoe het resultaat moet worden. Ook wanneer een project wat langer duurt kun je tussendoor kijken of je nog steeds op de goede weg zit. Het houdt je op de ingeslagen weg. Tevens is het gemakkelijker om aan een ander persoon uitleggen wat je voor ogen hebt. Beeldmateriaal is gemakkelijker uit te leggen dan wanneer dit met woorden moet. Het leuke is dat je nooit fouten kunt maken. Het is namelijk een creatieve verzameling van materialen en kleuren, die een weergave zijn van jouw persoonlijke smaak en stijl.
Hoe maak je een moodboard?
Mijn digitale moodboard
Jij houdt niet van plakken en knippen. Dan is een digitaal moodboard de oplossing voor jou. Er zijn diverse programma’s waar je een digitaal moodboard kunt maken. Ook het verzamelen van creatieve ideeën kun je online doen. Inspiratie kun je halen uit interieurblogs of bijvoorbeeld Pinterest. Maar heb je al vaste ideeën voor bijvoorbeeld een type meubel, dan is het handig om inspiratie te zoeken bij online woonwinkels. Dan kun je dat item ook echt kopen voor in jouw huis. Dat scheelt je naderhand een hoop zoekwerk.
Een van de bekendste platformen is Pinterest. Hier kun je zelf je creatieve bord maken en nog eenvoudiger bij andere ideeën opdoen en kopiëren naar jouw eigen bord. Een ander leuk programma is Canva. Hiermee kun je ook hele mooie moodboards maken. Het is wel even wennen aan het programma zelf, maar dat gaat vrij snel. Het uploaden van fotomateriaal is vrij eenvoudig. Ook hierin kun je eindeloos schuiven met het beeldmateriaal. Op gomoodboard.com kun je ook zonder account direct een inspiratiebord maken. Het uploaden van foto’s gaat gemakkelijk en het indelen van jouw bord is ook zo gedaan. Bij deze site kun je jouw creativiteit ook via social media delen.
Zodra je klaar bent dan kun je jouw moodboard eventueel ook uitprinten. Zo kun je hem meenemen en showen aan iedereen met wie jij jouw creatieve inspiratie zou willen delen.
Tips voor het maken van een online moodboard
- Gebruik een programma waar je gemakkelijk mee overweg kunt. Niets is zo frustrerend als je er na veel werk achter komt dat het niet doet wat je wilt.
- Begin aan je moodboard als je rust en tijd hebt. Dus wanneer je niet uit je concentratie of flow wordt gehaald.
- Begin met een opgeruimd gevoel en een opgeruimd bureaublad.
- Maak een map aan en verzamel hierin jouw ideeën.
- Sla regelmatig jouw project op, zodat niets tussendoor verloren gaat.
- Probeer jezelf niet te beperken in de ideeën die je hebt.
Mijn papieren moodboard
Persoonlijk hou ik ervan om het tastbaar te maken. Met een kopje thee naast me, start ik met het verzamelen van plaatsjes uit tijdschriften of boeken. Hiermee bepaal ik welke stijl de ruimte gaat krijgen. Ik kijk welke items in de ruimte blijven en welke ik wil opruimen. Daarna bepaal ik de kleuren en ga ik beginnen met het zoeken naar stoffen. Met stukjes behang of stof maak je het moodboard echt persoonlijk. Door niet alles plat op te plakken kun je ook voor een 3D-effect zorgen. Dat maakt alles minder plat en ontstaat er dynamiek. Bijvoorbeeld voor een landelijk interieur plak je een stukje luchtige stof gerimpeld op. Voor een industrieel interieur zoek je wat zwaardere materialen die je toevoegt. Met het verzamelen van plaatjes komt er vanzelf creativiteit naar boven. Beperk jezelf niet, het is jouw persoonlijke idee.
Ik heb nu alles verzameld en ben klaar om te starten aan mijn moodboard.
Tips voor het maken van een persoonlijk moodboard op papier
- Gebruik een groot stuk stevig papier, deze blijft tijdens jouw project mooi.
- Bevestig het materiaal met niet permanent hechtende lijm, om te kunnen herpositioneren.
- Verzamel nieuwe en oude tijdschriften.
- Zorg voor een goede papierschaar en een aparte stofschaar. Nooit door elkaar heen gebruiken!
- Probeer jezelf niet te beperken in de ideeën die je hebt.
Jouw creatieve verzameling
Wanneer je klaar bent met verzamelen ga je starten met het maken van jouw moodboard. Op een centrale plek kun je bijvoorbeeld een grote afbeelding van een woonkamer in een bepaalde stijl plakken. Met kleinere plaatjes kun je bijvoorbeeld aangeven wat voor soort lampen je zou plaatsen. Maak van jouw kleuren schema een overzicht, bijvoorbeeld op volgorde van belangrijkheid of grootte. Bij een visionboard op papier kun je ook materialen er tussen plakken, zodat het ook tastbaar wordt. Denk hierbij aan verschillende stoffen zoals; in-between’s, katoenen of zware linnens. Stukken behang of een krijt verf . Maar ook hout of minerale materialen. Je kunt je fantasie de vrije loop laten. Dat maakt het juist leuk en interessant. Het accentueren van duidelijke stijlkenmerken is een goed uitgangspunt.
Wat ben ik aan het doen?
Loop je vast? Dat gebeurd, je hoofd wordt heel intens gebruikt. Je bent namelijk bezig met iets heel persoonlijks. Dat vergt een hoge concentratie en dat is niet uren vol te houden. Neem even afstand, doe even wat anders. Kom daarna terug en kijk wat je stoort en haal dat uit je board. Dit lukt alleen wanneer je echt even je gedachten ervan afhaalt. Nu kun je weer fris verder. Je moodboard is af, als je denkt “zo zou het er straks uit moeten zien”. Nu ben je klaar voor de volgende stap.
Voorkeuren in kleur
Kijk nauwkeurig naar de kleuren van jou materiaal, zie je een duidelijke voorkeur?
Zo ja, dan ga je uitsplitsen welke kleuren er in grote lijnen naar voren komen.
Zo niet, dan ga je uit van de kleur die jou het meeste aanspreekt.
Zoek in tijdschriften van deze kleuren vlakken die je kunt uitknippen en gebruiken. Het moeten dus gewoon kleurvlakken zijn en hebben niets te maken met de afbeelding. Laat je dus niet leiden door je hersenen die zeggen blauw is water, dus ik moet plaatjes met zee zoeken. Groen is gras, dus ik zoek plaatjes met natuur. Kijk echt naar de kleuren en niet naar de plaatjes, het kan lastig zijn. Een oplossing is je tijdschrift ondersteboven te bekijken. Want wanneer ik een tekening moet maken en mijn hersenen vertellen hoe het item eruit ziet en het klopt niet met de werkelijkheid, gebruik ik dit trucje. Op deze manier zorg ik ervoor dat mijn waarneming voorrang krijgt op mijn automatisme. Probeer het maar eens, je zult verbaast staan.
De laatste hand aan je creatieve moodboard
Leg alle verzamelde materialen op het papier of op jouw lay-out. Verschuif de plaatjes zolang tot ze een logisch en rustig geheel vormen. Je zult merken dat sommige plaatjes die je geweldig vond, ineens totaal niet meer in het geheel passen. En natuurlijk ook andersom. Bewaar het verzamelde materiaal, gooi het niet weg. Het kan zijn dat je na verloop van tijd toch nog iets wilt toevoegen of veranderen. Nu is het tijd, wanneer je op papier werkt, voor de lijm. Bevestig al het uitgekozen en gepositioneerde materiaal op jou moodboard. Zorg ervoor dat je, wat je belangrijk vindt in een inrichting centraal neer zet en dat je een goed kleuren overzicht laat zien. Bij een mengeling van stijlen moet je proberen om het wel consequent vol te houden.
Dat betekend natuurlijk niet dat je geen speciaal item erin mag plaatsen. Juist een eyecatcher is soms net hetgeen dat een interieur wat spannender maakt.
Nogmaals, je kunt geen fouten maken. Het is jouw persoonlijke creativiteit en dat zet je om in beeldmateriaal.
Puntjes op de i
Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren de stap te zetten om een moodboard te creëren. Blijf vooral goed kijken en neem regelmatig afstand om het overzicht goed te zien. Stoort iets je, haal het even weg en beoordeel het opnieuw. Was dat het niet, leg het terug en zoek het in iets anders. Of vraag iemand in je omgeving of die eens wil kijken. Sta open voor het commentaar en kijk of je daarmee verder kunt of wilt. Die keuze is aan jou.
Ik zelf zie een inrichting als een soort ketting. Wanneer er een schakel ontbreekt dan functioneert het niet. Zit er geen logica in, dan geeft dit onrust. Je blijft dan onbewust zoeken naar hetgeen waarom het niet klopt. Je blijft hierdoor gissen en daardoor komt je hoofd niet tot rust.
Ik wens je veel plezier met het maken van jouw creatieve inspiratiebord.
Groetjes Antoinette
1 reactie